350 договора с партньори сключи ловешката здравна каса
350 договора с партньори сключи ловешката здравна каса / dariknews.bg

Общо 350 договора с изпълнители на извънболнична и болнична помощ сключи Районната здравноосигурителна каса в Ловеч за 2013 г., съобщиха от там.

Първичната извънболнична медицинска помощ се осъществява от 78 лични лекари, от които 74 на индивидуални договори и 4 групови практики.

Специализираната извънболнична медицинска помощ включва 123 лекари специалисти, от които 103-ма на индивидуална практика, 7 - групови практики, 5 медицински центъра, 5 самостоятелни медицинско-диагностични лаборатории и 3 лечебни заведения за болнична помощ, договорили изпълнение на извънболнична медицинска помощ - специализирани медико-диагностични изследвания.

Сключен е и договор с Държавната психиатрична болница в Ловеч за комплексно диспансерно наблюдение на пациенти с психични заболявания. Досега тези дейности се финансираха от Министерството на здравеопазването.

Стоматологичната помощ в областта ще оказват 111 зъболекари, от които 107 стоматолози на индивидуална практика, една групова практика и 3 договора за специализирана дентална помощ - два в Ловеч и един в Троян.

Договорите с лечебните заведения за болнична помощ в областта са шест, те ще лекуват по 419 клинични пътеки. В Белодробната болница в Троян клиничните пътеки са 6, в многопрофилната - 86. В останалите болници са: в Ловеч - 216, Тетевен - 61, Луковит - 50.
През 2013 г. лекарства, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, заплащани напълно или частично от здравната каса, отпускат в областта 32 аптеки, като в 15 аптеки - за ветераните от войните, в 12 - за военноинвалиди.