30 назначени на работа по социален проект на община Ловеч
30 назначени на работа по социален проект на община Ловеч / archive.dariknews

30 души вече са назначени и работят по проект за домашни почасови услуги, съобщи зам.-кметът на Ловеч Пламен Петков. Проектът на администрацията ще се реализира до края на април 2014 г., а след приключването му, общината ще осигури собствени бюджетни средства за продължаване на дейностите.

Проектът „Развитие на социалната икономика в община Ловеч" стартира миналата година, продължителността му е 17 месеца. Финансирането е по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" със 192 хил. лв., информира ръководителят на проекта Валерия Баръмова.

По него е създадено звено за услуги в домашна среда към Домашния социален патронаж. Предлагат се три вида почасови услуги - лична помощ, социална подкрепа, помощ при комунално-битови дейности. Бенефициентите - до момента около 70 потребители, възрастни и деца с увреждания, заплащат такса, обвързана с доходите им, като децата са освободени от нея.

За всички тях се грижат 23-ма домашни санитари и петима социални асистенти, а по проекта са назначени и още двама социални работници.
Целта на проекта е създаване на устойчив модел за социални услуги в домашна среда, посочи зам.-кметът Петков.