2 г. затвор за измама, извършена при условия на опасен рецидив
2 г. затвор за измама, извършена при условия на опасен рецидив / dariknews.archive

Районен съд - Плевен наложи наказание две години „Лишаване от свобода" при първоначален строг режим на Валери М. за извършена от него измама в условията на опасен рецидив, информираха от Окръжна прокуратура - Плевен.

Присъдата е постановена по внесен от Районна прокуратура - гр. Плевен обвинителен акт срещу подсъдимия, като в хода на наказателното производство било установено, че на 8 август 2016 г. подсъдимият бил пред УМБАЛ „Д-р Г. Странски" ЕАД гр. Плевен, когато край него минал свидетеля Пъло П. Подсъдимият решил да си набави парични средства като въведе в заблуждение свидетеля, че продава ягоди и портокали на добра цена. Пострадалият се заблудил, тъй като видял наблизо лекотоварен автомобил и останал с впечатление, че превозното средство е собственост на подсъдимия и е натоварено с плодове. Пострадалият изявил желание си закупи ягоди и подал на Валери М. две банкноти по 20 лв. Подсъдимият взел парите и обяснил на пострадалия, че няма найлонови торби в него и го изпратил в близкото кафене да вземе от там торби, за да му сложи в тях ягодите. Пострадалият отишъл до заведението и като се върнал, като установил, че подсъдимият е изчезнал.

Четири дни по-късно в друго лечебно заведение в града подсъдимият Валери М. срещнал свидетелката Ненка Х., която била на свиждане на съпруга си. Подсъдимият заговорил свидетелката като се представил за шофьор на линейка и попитал за състоянието на болния. Свидетелката споделила, че е притеснена и че желае съпругът й да остане по-дълго в болницата. Подсъдимият заблудил свидетелката, че може да осигури по-дълъг престой за лечение на съпруга й. За услугата той поискал сумата от 20 лв. за почерпка на лекарите, но след като видял, че свидетелката разполага с парични средства й поискал още.

Пострадалата му дала сумата от 70 лв., като двамата се уговорили на следващия ден да се видят отново. Тогава, обаче ги видяла медицинска сестра от болницата, която заявила, че подсъдимият не е от персонала на лечебното заведение. Тогава подсъдимият избягал от местопроизшествието. При извършени оперативно- издирвателни мероприятия било установено, местонахождението му.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване пред Окръжен съд - гр. Плевен.