14 000 ваксини срещу нодуларен дерматит са налични в Ловешка област
14 000 ваксини срещу нодуларен дерматит са налични в Ловешка област / dariknews.archive

Нови 14 хиляди ваксини срещу болестта заразен нодуларен дерматит са разпределени и доставени вече в Областната дирекция по безопасност на храните в Ловеч, съобщиха от пресцентъра на областната администрация. Количеството е достатъчно, за да се обхване поголовието от говеда в региона. Предстои предоставянето им на частно практикуващите лекари и стартиране на втора ваксинационна кампания на територията на цялата област. Проведено е обучение на регистрираните ветеринарни лекари във връзка с извършването на ваксинацията.

Ваксинацията срещу заразен нодуларен дерматит се извършва на всички говеда независимо от тяхната възраст и е безплатна. Задължително условие е животните да имат поставена ушна марка. Ваксината се поставя подкожно в средната третина на шията. Във всеки животновъден обект стопаните подписват декларация и списък с ушните номера и броя ваксинирани животни със саморъчен подпис.

Ежедневни клинични прегледи се извършват от официалните лекари във всичките осем общини. Към момента няма констатирана клиника, характерна за заболяването заразен нодуларен дерматит. До момента няма друг констатиран случай на заболяло животно от заразен нодуларен дерматит освен този в Априлци.

Със заповед на директора на ОДБХ д-р Росен Федерчев се извършва и незабавна регистрация и идентификация на немаркираните животни към момента.

За периода от 7 до 10 юни е извършена ваксинация на 2350 говеда, като са изразходени 2500 дози ваксина. Ваксинацията е извършена приоритетно в района на огнището и в предпазната зона, като са обхванати предимно по-големите животновъдни обекти.

Със своя заповед областният управител Ирина Митева разпореди кметовете на общини да оказват пълно съдействие за ограничаването на разпространението на заразното заболяване