1080 дванайсетокласници на матури в Ловешка област
1080 дванайсетокласници на матури в Ловешка област / dariknews.archive

1080 дванайсетокласници от Ловешка област имат право да се явят на задължителната матура по български език и литература, която е на 18 май, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образованието в Ловеч Еленко Начев. На втория държавен зрелостен изпит по избор - 20 май, най-много са желаещите да пишат по география и икономика - 513. Следват биология и здравно образование - 185, английски език - 179, математика - 81, немски език - 54, история и цивилизация - 43, философски цикъл - 31. Най-непривлекателните, но все пак избрани дисциплини са химия, посочена от двама абитуриенти, и физика - от един.

Само девет младежи са заявили желание да държат и трета матура.

Сред учениците, които ще държат матури, са и петима лишени от свобода, които учат в СОУ „Димитър Митев" към Затвора - Ловеч.

Държавни зрелостни изпити ще се провеждат в девет училища в Ловешка област, информира още Начев. В Ловеч това са Гимназията за чужди езици „Екзарх Йосиф І", Професионалната гимназия по механоелектротехника и Професионалната гимназия по икономика, търговия и услуги. В Троян дванайсетокласниците ще бъдат изпитвани в Механото, в Тетевен - в Професионалната гимназия по горско стопанство и дърводобив, в Луковит - в Професионалната гимназия по селско стопанство. По едно училище за матурите има и в Угърчин и Ябланица.

В рамките на националното външно оценяване за седмокласниците в Ловешка област ще се явят 1099 ученици.