10% от прегледаните за Деня за борба с диабета са с риск от заболяване
10% от прегледаните за Деня за борба с диабета са с риск от заболяване / umbal.pleven

По повод Световния ден за борбата с диабета - 14 ноември, Клиниката по ендокринология при УМБАЛ "Д-р Георги Странски", с началник доц. д-р Катя Тодорова, организира "Дни на открити врати".

Кампанията се осъществи с подкрепата на изпълнителния директор на УМБАЛ "Д-р Георги Странски" - Плевен, д-р Наташа Манева и под патронажа на Кмета на Община Плевен, проф. д-р Димитър Стойков, дмн.

В рамките на инициативата от  11 до 14 ноември 2013 г. в Клиниката по ендокринология се проведе безплатно измерване на кръвна захар, гликиран хемоглобин, телесно тегло и обиколка на талията на болните със захарен диабет. На пациентите са давани и индивидуални консултации за постигане и поддържане на по-добър метаболитен контрол.

В рамките на кампанията са изследвани 68 граждани като една десета от тях са с новооткрит диабет. "Това са хора, показали лош метаболитен контрол, състояние което ги поставя в повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, диабетна полиневропатия и други усложнения", информира доц. Катя Тодорова. 50 % от изследваните диабетици са с много добър, а останалите 40% са със задоволителен контрол на кръвната захар.

Резултатите от изследванията доказват ползата от кампаниите за ранно диагностициране на преддиабетните състояния, които дават възможност за адекватно лечение, както и установявяне на лош метаболитен контрол при хора с установено заболяване и предприемане на мерки за ограничаване на рисковете от усложнения.

Поредната кампания "Дни на открити врати" осигури възможност за обхващане на високорисковите групи от възникване на диабет и от възникване на тежки усложнения, обобщи доц. Катя Тодорова пред участниците в работната среща на тема „Битката срещу диабета може да бъде спечелена ако хората и обществото знаят повече".

Целта на форума бе анализ на данните от кампанията и заздравяване отношенията между специалистите в доболничната и болничната помощ, с цел стимулиране на профилактиката и скрининга на високорисковите групи пациенти.

Постигнат бе конструктивен диалог и с представителите на управленските органи в здравеопазването в лицето на РЗОК и РЗИ, коментира доц. Тодорова.
Заявена бе и готовност от Регионалната здравна инспекция да предоставят всички необходими данни за изграждане на регистър на диабетноболните, идея обсъждана на ниво пациентски организации и Министерство на здравеопазването.
Поздрав към участниците във форума поднесе доц. Александър Вълков - зам.-изпълнителен директор на УМБАЛ - Плевен. Поздравителни адреси изпратиха Кметът на Община Плевен, проф. д-р Димитър Стойков и Областния управител Илиян Йончев.

В рамките на кампанията - на 11, 12 и 13 ноември 2013 г. в Кабинета за обучение на диабетно болните в Клиниката по ендокринология са изнесени последователно три публични общообразователни лекции за пациенти на теми: Съвременни аспекти в терапията на втори тип захарен диабет" на 11 ноември 2013 г., „Ролята на хипергликемията за възникване на диабетните усложнения" на 12 ноември 2013 г. и „Практически насоки в лечението на диабетно болните" на 13 ноември 2013г.

Всички мероприятия са проведени под символа на Синия кръг на надеждата „Заедно срещу диабета", съвместно с представителите на сдружение „Диабет".