Протест и автошествие срещу водния режим в Перник и областта. Недоволни се организираха в социалните мрежи и обявиха маршрут, който стига и до магистрала Струма, предаде NOVA.

Язовир „Студена” е празен, а заради кризата през последните два дни имаше разпити и арести, включително на министъра на околната среда и водите в оставка Нено Димов. 

Протестиращите искат трайни решения за снабдяването на Перник с вода, безвъзмездна държавна помощ за общината и отговорност от  виновните за кризата.

„Разделили сме исканията си по компетентност. Най-важните искания към общината са кризисният щаб ежедневно чрез интернет страница да информира населението за всичко, което се прави, свързано с водната криза. Взети решения, набелязани мерки, препоръки”, заяви една от организаторките на шествието – Камелия Радева.

Перничани тръгват на автошествие „Къде ни е водата?“ (ВИДЕО)

"Няма да се заблуди обществеността, че ще се овладее народното недоволство. Всички по веригата, които са забъркани в управлението на водата трябва да бъдат уволнени, за да сме спокойни, че прокуратурата работи обективно", каза още тя.

Пускаш пералнята, след малко спира водата и приключваш. Влизаш в банята и водата спира. Ти си правиш сметка, че по графика има вода, но я няма. Надявам се тия акции и оставки да не са прах в очите на управляващите”, споделя Чавдар Сотиров.

Автошествието ще продължи до 15 часа. То ще се раздели на два лъча - единият ще продължи към бул."Юрий Гагарин", а другият към АМ "Струма". Най-вероятно там ще има блокада.

Протестиращите заплашиха, че ако няма решение, следващият сборен пункт ще бъдат жълтите павета в столицата следващата седмица.

NOVA