/ iStock/Getty Images
Община Перник планира да разшири диапазона от услуги за тъжните ритуали, съобщиха Общината. Те се предлагат от общинско предприятие "Общинско обслужване".

Предвижда се въвеждане на услуга "Изкопаване и зариване на гробно място", която досега се изпълняваше само от частни фирми. Тя ще бъде на стойност 90 лв. и в нея ще бъдат включени дейности, за които досега се заплащаше допълнително. Отпада таксата за разрешаване на ремонтни дейности на надгробно строителство.

Обновиха лятното кино в Перник

Планирани са други нови услуги, които досега не са извършвани от общинското предприятие и ще въведат ред в поддръжката на гробищните паркове. Прогнозните цени варират от 20.00 лв. до 300 лв., в зависимост от услугата.

Непроменени остават цените за ползване на зала за храна в Централния гробищен парк, издаване на дубликат, или друг документ, право на гробоползване за 10 години и вечни времена.

Перничани, които желаят гробните места на техните близки да бъдат почиствани от предприятието, могат да заявят услугата за период от 12 месеца, 6 месеца или еднократно.

Промяната е нужна, за да се поддържа ред в гробищните паркове, за прилагане на ясни правила при погребално-обредната дейност, както и пресичането на злоупотреби и нарушения, посочва пресцентърът. Според общинското ръководство, предложеният проект има за цел да се подобри и вида на парковете в съответствие с европейските практики.

Въвеждането на тези промени ще гарантира правото на гробоползване и ще защити интересите на наследниците, заплатили такси за ползване на гробно място.