24 регистрации в ОИК - Перник за участие в местните избори
24 регистрации в ОИК - Перник за участие в местните избори / Thinkstock/Getty Images

Четири местни коалиции, обединяващи 17 партии са с регистрации в ОИК - Перник за участие във вота за местна власт на 25 октомври. Още19 партии и една национална коалиция са подали документи за участие в изборите. За  участие в коалиция във вота за общински съветници, кмет на общината и кметове на кметства  беше регистрирана и БСП, заедно с ПК „Тракия", но в последния момент тази коалиция беше заличена и остана регистрацията само на БСП. До регистрация в Перник не стигна  националната коалиция Реформаторски блок, което я лишава от участие със свои кандидати в изборната надпревара.

Сред  регистрираните местни коалиции са: една с участието на Димитър Колев, представляваща обединение на „Народен съюз", Красимир Сотиров представлява коалиция „За нашия Перник", в коалиция на вота се явяват и партия „Български социалдемократи" и Партията на зелените, с ргистрация е и коалиция „Демократи за Перник", каквато има и в настоящия общински съвет, но сега в нея са ЕНП на Мария Капон, „Никола Петков" на Венцислав Върбанов и БДЦ.

Всичките четири местни коалиции са се регистрирали за участие в изборите и за общински съветници, и за кмет на общината,  и за кметове на кметства. По-различна е предизборната картина при партиите. С пълна регистрация за изборите, включително и за кметове на всички 21 кметства в община Перник, са се регистрирали ГЕРБ, БСП, Атака, ДПС, „България без цензура", БДЦ, НФСБ, които са парламентарно представени. С такава регистрация са и „Нова алтернатива" на Николай Цонев и „Синьо единство". АБВ е заявила участие във вота само в 9 от кметствата, както и за кмет на общината и за съветници. Партията ДЕОС издига претенденти само за кметските постове в Перник и Батановци, както и за общински съветници. "Движение 21"  на Татяна Дончева,  Движение „Напред България", ПП"Солидарност" , Движение „Демократично действие"и националната коалиция „Българска радикална левица" ще имат само листи за съветници. „Глас народен" на Светльо Витков и Социалистичека партия „Български път"предлагат кандидати за кмет на областния град и листи за съветници.