/ iStock/Getty Images
Съдът уважи искането на Районната прокуратура в Монтана за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо мъж, привлечен в качеството на обвиняем.

86-годишна жена от Монтанско станала жертва на телефонна измама

Разследването започна след постъпил сигнал за измама. В резултат на предприетите оперативни действия е установено, че около 20,45 часа на 1 февруари 2022 г. жена от с. Вирове, област Монтана, получила телефонно обаждане. Било й съобщено за предстояща спешна операция на нейна близка и поискана сума от 19 000 лева. Жената изпълнила инструкциите на представилия се за „доктор“ мъж, като предала на изпратения от него „санитар“ парите, с които разполагала – 1500 лева.

Извършителят на деянието е бил установен. Това е 31-годишен мъж. Той е обвинен за въвеждане в заблуждение с цел имотна облага, с което е причинил вреда на възрастната жена. От направената справка за съдимост е видно, че той е осъждан.

С протокол за доброволно предаване обвиняемият е предал на служителите на полицията сумата от 900 лева, като е признал, че останалата част от предмета на престъплението е изхарчил за пазаруване и плащане на лихва по договор.

В съдебно заседание наблюдаващият прокурор посочи доводите си за наличие на обосновано предположение за извършителството на престъпното деяние и опасността И.М. да се укрие и да извърши престъпление. Съдът прие, че са налице изискуемите предпоставки за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемото за измама лице. Определението на съда може да бъде обжалвано в законоустановения срок пред Окръжен съд – Монтана.