"Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Ловеч ще прекрати в понеделник - 18 октомври договора за поставяне на ваксини с медицинския фелдшер от филиала на Спешната помощ в Ябланица, който прокуратурата разследва за издаване на фалшиви сертификати за ваксинация", съобщи директорът на инспекцията д-р Росица Милчева.

Хванаха медик, издавал фалшиви сертификати за ваксинация срещу COVID-19

Тя поясни, че договорът с фелдшера Николай Георгиев е сключен февруари, но реално той е правел имунизации от май. "Те са отразени като поставени и отчетени. Всички документи са предадени", каза още д-р Милчева.

От прокуратурата уточниха, че разследването ще установи колко точно дози ваксини е получил и поставил фелдшерът и колко точно фалшиви COVID сертификати е издал.

По образуваното досъдебно производство са назначени експертизи на иззетите компютърни конфигурации, електронни устройства и писмена документация и продължават разпитите на свидетели.

Разследват фелдшер в Ябланица, издал фалшив COVID сертификат

Зам.-директорът на ЦСМП-Ловеч д-р Силвия Моева каза, че имунизационната дейност, която е извършвал Николай Георгиев, не е свързана с филиала на спешната помощ в Ябланица, където той е на постоянен трудов договор.

"Ние не поставяме ваксини, не издаваме сертификати. Това той го е правил на втори трудов договор с РЗИ. След като прокуратурата се произнесе ще вземем съответните мерки. В момента той ще бъде в отпуск", допълни Моева.
БТА