/ iStock/Getty Images
МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов" в Ловеч е в тежко състояние, задълженията към последната година са над 10 милиона лева, от които към фирми и контрагенти - 4,5 милиона лева, разказа пред БТА новият изпълнителният директор на лечебното заведение Янко Кочев.

"Около шест милиона от задълженията са пари, които са били давани от Министерството на здравеопазването за субсидирани дейности, но къде са отишли не мога да ви кажа за всички", посочи Кочев. Той обясни, че това са средства за субсидиране на конкретни дейности напред и подлежат на връщане, ако не се извърши това, за което са отпуснати.

Ръководството на болницата предвижда и обсъжда оздравителни мерки. Част от тях са привличане на специалисти и специализанти, намаляване на завишените цени на медикаменти и консумативи, които лечебното заведение закупува, анализ на показателите на всички болнични структури, различен бюджет за всяко отделение според финансовите резултати, извършената работа, приходите и разходите, търсене на варианти за алтернативни източници на отопление.

По думите на Кочев от миналата година са закрити урологично отделение и гастроентерологичните дейности, поради напускане на титулярните специалисти. Има необходимост и от още кардиолози, тъй като в момента има сключен договор за консултации само с един.

Хирургично и ортопедично отделения работят, но лекарите не могат да извършват тежки операции, тъй като засега всичките шест легла в Отделението по анестезиология и интензивно лечение са определени за ковид болни.

"В момента търся решение на този казус и да отворим дейността на хирургията към операции с по-голяма тежест. Сега един тежък травматизъм не можем да го поемем, тъй като реанимацията е ковид структура", обясни директорът на болницата. По думите му тежките случаи се пренасочват към други болници. Вариантът според него е четири от леглата да са за пациенти с COVID-19 и две - за останалите диагнози.

Янко Кочев добави още, че в болницата през декември са лекувани 156 болни с COVID-19. От тях само 16 са ваксинирани. Заетостта на ковид леглата към момента е около 55 процента.

Конкретни мерки се предвиждат и по отношение на липсата на кадри, каза още Кочев. Една от тях е осигуряване на стипендии на специализанти и студенти по медицина, медицински сестри, лаборанти, акушерки. Това ще е срещу сключен договор, според който, след придобиване на специалност трябва да работят пет години в болницата.

"Ако не ги дръпнем и тези хора да знаят, че имат осигурена работа, нищо не правим. Това е практика в много болници. Старая се в момента да я въведем", посочи директорът и добави, че лечебното заведение ще се опита да защити акредитация за модул за обучение. Така ще има възможност болницата да стане база за специализанти, каза още Янко Кочев.
БТА