Към момента живеят 12 животни от застрашения вид
"Продължава заселването на зубри в Източните Родопи, където към момента живеят 12 животни от застрашения вид", каза Христо Христов от фондация "По-диви Родопи".

Стадото бизони в Родопите получи свежо попълнение (ВИДЕО)

Фондацията е част от паневропейската инициатива за възстановяване на дивата природа в Европа - Rewilding Europe, включваща възстановяване на популацията на зубри в Централна и Източна Европа - Нидерландия, Германия, Полша, Беларус.

"Целта на връщането на зубрите е да възстановим и запазим този изчезнал вид на наша територия", обясни Христов. Зубрите имат важна роля за екоравновесието и за опазването на гората.

"Те са горски животни, които се хранят с храсти и други изсъхнали растения. Без едри тревопасни животни гората ще стане прекалено гъста, поясни той. Зубрите живеят в социална група и в матриархат.

Възрастните мъжки сами се отделят от стадото и живеят самостоятелно, а в групата остават женските и малките мъжки", обясни екологът. Фондацията води разговори със зоопаркове от Полша, откъдето да бъдат изпратени зубри за нашата страна. Очаква се това да стане през зимата.

Разказаха за единственото у нас стадо от зубри на конференция в Полша (СНИМКИ)

Процесът обаче никак не е лесен, каза Христов и допълни, че става въпрос за строг ред на заселване. Практиката е да се взимат животни на възраст до две години. Приобщаването им също се следи внимателно.

Около две години продължава адаптацията. Наблюдаваме внимателно какъв имунитет ще развие животното, случва се и новите екземпляри да бъдат отхвърлени от старите, обясни природозащитникът. Той добави, че размножаването също върви бавно, защото женската зубър ражда през година.

"Връщането на зубрите в Източни Европа благоприятства и туризма. Има възможност туристи да наблюдават дивите животни в тяхната естествена среда, като се организират специални излети", каза още той. 
БТА