/ Снимка: Георги Димитров
От 1 март в Кърджали ще започне да функционира т.нар. „Синя зона“, обявиха пред журналисти кметът на града инж. Хасан Азис, заместникът му Тунджай Шюкрю и управителят на общинското предприятие „Паркинги, гаражи и зони за паркиране“ Шенай Мехмедали.

Зоната за почасово паркиране обхваща централна градска част. С над 500 паркоместа, тя се разпростира на близо 30 улици, като на по-късен етап ще бъдат включени още 2 – „Стадионска“ и „Ген. Чернозубов“. 

За услугата кърджалийци ще заплащат по три начина: чрез SMS, чрез т.нар. паркоавтомат или в обозначени търговски обекти. Цената за час престой е лев, като при плащане с кратко съобщение, потребителите ще заплащат и цената на SMS-a, уточни Шенай Мехмедали. 

Живущите в обхвата на зоната за почасово паркиране ще могат да се възползват от годишен абонамент за автомобила си, който е в размер на 50 лв. Срещу същата сума, но на месец, ще могат да се възползват търговските и фирмени обекти, като те ще имат право да наемат до 2 места.

Относно притеснения на живущи в съседство на новообособената зона за платено паркиране, че ще изпаднат в невъзможност да паркират, заради придошли коли, решили да си спестят таксата, кметът коментира, че в администрацията вече има обаждания. „Включително и са започнали подписка с молба блоковите пространства до зоната да бъдат включени, за да не ги застигне това, но на база интереса ще се действа за следващ етап на разширение и въвеждане и в кварталите на града“, коментира още инж. Хасан Азис.

Той уточни, че организационно-технически и кадрово всичко е готово за началото. Помислено е и за отчитането на глоби на скъпите автомобили, на които няма да бъдат поставяни скоби. За тях ще се викат служители на Пътна полиция, които да констатират нарушенията. На този етап общинското предприятие ще работи без репатриращ автомобил. Направени предварителни разчети показват, че при 50 процента заетост на паркоместата общинското предприятие ще може да се самоиздържа, стана ясно още на срещата.
БТА