/ netinfo
За 12-та поредна година празникът Ашуре събра в Кърджали мюсюлмани и християни. На Пазара на производителите до централната джамия днес бяха раздадени 2 500 порции от вкусния десерт. За да уважат празника бяха дошли кметът инж. Хасан Азис и екипа му, председателят на местния парламент Раиф Мустафа, общински съветници, кметове на населени места. 

Три са номинациите за почетен гражданин на Кърджали

Представители на двете религиозни общности - районният мюфтия Бейхан Мехмед и енорийскиат свещеник отец Петър Гарена, пожелаха на кърджалийци да живеят в мир и разбирателство. Присъстваха също зам.районният мюфтия Насуф Насуф и бившият главен мюфтия Фикри Сали.

Празникът Ашуре води началото си от библейската история за Ной, обща и за двете религии, според която той призовал всички да изсипят в голям съд наличната храна, с която разполагат, за да приготвят ястие и така да се нахранят, припомни районният мюфтия.

„Смисълът на този ден е, че тук живеем заедно, но и можем да споделяме най-истинските човешки радости заедно”, каза пред събралите се кърджалийци кметът инж. Хасан Азис и пожела здраве и успех на всички в името на разбирателството и човешкото добруване.