Данъчни иззеха немаркирано злато
Данъчни иззеха немаркирано злато / netinfo

11 броя златни изделия, без задължителната по закон маркировка, са иззели служители на ТД на НАП - Кърджали. Това  e стана при проверка в обектите на 5 фирми в областния център, в които се осъществява продажба на благородни метали. „Става въпрос за 7 пръстена, 3 медальона и 1 гривна на обща стойност около 2 500 лв., на които не е открита маркировка. На търговците е даден срок да представят документи за произхода на златото. Продажбата на изделия от злато става след като те задължително бъдат маркирани в лаборатория на Националната агенция за приходите, припомнят от там. Покупката на златен накит, на който липсва специален печат, гарантирано означава, че става дума за незаконен внос или нелегално производство.", коментира директорът на приходната администрация в Кърджали г-жа Елван Гюркаш. Тя уточни, че санкцията за такова нарушение е предвидена във Валутния закон е от 2 000 лв. до 6 000 лв.
Акцията е във връзка със стартирала национална кампания на НАП за извършване на оперативни проверки и инвентаризации на лица, извършващи изработка и търговия на бижутерийни изделия от благородни метали, за които съществува риск, свързан с неотчитане и недеклариране в пълен размер на получените приходи от дейността им.
Иззетите немаркирани златни накити са предадени на специалиста от лабораторията за контрол и маркиране на изделия от благородни метали в ДТ на НАП - Кърджали за изготвяне на експертиза за произхода им.