Цвета Караянчева
Цвета Караянчева / netinfo
Интервю на Мирела Маринова
 
-Г-жо Караянчева, на фона на усложнената геополитическа обстановка на Балканите и в Европа, предстоящия референдум за увеличаване на президентските правомощия в Турция и агресивната намеса на Ердоган и неговите министри в изборния процес у нас каква е ситуацията в Кърджали?  
 
-Изборите в Кърджали винаги са фокусирали медийния интерес, заради профила на региона като бастион на ДПС. Този път различното е, че към  гласовете на българските турци се домогва отцепилата се от ДПС партия ДОСТ, която за първи път ще се яви самостоятелно на избори. И от това какъв ще резултат ще получи, ще зависи нейното политическо бъдеще. Тази формация бе уличена в купуване на гласове с помощи от Турция, нейни автобуси агитират с високоговорители на турски език по улиците на града в нарушение на изборното законодателство, качват се провокативни постове в социалните мрежи, плаща се за извозване на изселници. Но това не е прецедент, защото подобни похвати практикуваше и ДПС през годините, опитвайки се да монополизира вота на българските мюсюлмани със същия този инструментариум, за който говори Доган –„натиск, рекет, принуда, заплахи“. На практика, тези две партии представляват скачени съдове. Те имат едно и също приложно поле. Преливането на гласове към едната, означава отлив от другата. ДПС бе зачената от съпротивата срещу тоталитарния режим на Живков и насилствения възродителен процес, с активното участие на комунистическия елит и ДС. С времето страхът от нов възродителен процес бе използван като електрошок в съзнанието на българските турци, за да бъдат контролирани. ДПС държи патента на понятието обръч от фирми и продължава да функционира като  добре смазана репресивна машина за гласуване в смесените региони. Различни форми на обвързаност между ДПС и определени лобистки кръгове в Турция винаги е имало. ДОСТ от своя страна е плод на „семейните войни“ в ДПС и на външни геополитически интереси. Тези две партии на практика  се опитват да консолидират етническия вот. И това е скандално. Защото в битката за електорати, избирателите са превърнати в разменна монета, накърнена е свободата им на волеизлияние, злоупотребява се с политическата им преданост и религиозна боязън.
 
-Как тълкувате реакцията на българските власти срещу недвусмислено заявения ангажимент на съседна Турция към ДОСТ?
 
-Реакцията срещу поведението на официалните турски власти трябва да е институционална и надпартийна и едновременна с това много премерена. Не политическите централи трябва да се упражняват с мегафон на тема „брутален натиск от Турция“. Държавата и нейните правоохранителни органи следва да стоят на твърда и последователна позиция по отношение на националния суверенитет. В противен случай ще изпаднем в оперетни сценарии като този, водачът на БСП-листата в Кърджали да призовава за отечествен фронт срещу ДОСТ, санитарни кордони и списване на декларации за ненамеса във вътрешните ни работи и отбрана на отечеството от трансфер на конфликти от юг. Имперските амбиции на Ердоган не са от вчера. Един от авторите на доктрината за неоосманизма в съвременния й вид е бившият му съратник Давутоглу. И опасенията на Доган за преобразуването на кемалистка Турция в султанат с промяна в конституцията звучат съвсем резонно. Но разобличаването на ДОСТ не е достатъчно условие за легитимацията на ДПС като щит на патриотизма в България. Доган неведнъж е назоваван архитект на българския етнически модел. Не приемам подобни претенции за бащинство. Мирното съжителство между общностите в България е плод на здрав разум, историческа обусловеност и зачитане на различията между обикновените хора. И когато някой си присвоява монопола върху него и месианската роля на спасител, това е лош знак. Доган се опитва да санира ДПС. Да отмие лошия вкус от мандата на кабинета Орешарски. Валидира я като гарант за стабилност и предвидимост в управлението, като незаобиколим фактор за конституиране на следващ кабинет. Прекроява профила й спрямо обществените очаквания за втвърдяване на патриотичния вот.
 
-Има ли ескалацията на напрежението в смесените райони? Някои изследователи говорят за кръстосване на шпаги, други използват думата война?
 
-Напрежението е заради някои провокативни действия на ДОСТ и несръчните опити на отделни политически лидери, външни за региона, да впечатлят публиката с дрънкане на доспехи срещу ГЕРБ. Аз не съм философ, нито социолог и вместо да се лутам в дебрите на морфичния резонанс, вече 10 години работя с хората на терен. Познавам проблемите им, не ги деля на християни и мюсюлмани, на българи и турци, на русофили и евроатлантици. Научих се да градя мостове, не да ги взривявам. Убедена съм, че хората в Кърджалийско са достатъчно мъдри, за да не позволят да бъдат преминати границите на търпимостта.
 
-Водачът на листата на БСП в Кърджали ви призова да подпишете декларация за санитарен кордон около обединение ДОСТ? Защо отказахте ?
 
-Левицата в Кърджали построи кампанията си върху абсурдната теза за коалиционен брак между ГЕРБ и ДОСТ – твърдение крайно манипулативно и лесно оборимо. Всички установени от нас сигнали и действия, които уличават ДОСТ в протурска пропаганда в разрез със закона са предадени на прокуратурата. БСП обаче предпочете да подгрява темата със статуси в социалните мрежа и сътвори декларация от името на всички водачи на листи в Кърджали, която зове за обединение и създаване на „политически санитарен кордон“ около „Обединение начинът да противодействаме на недопустимото обвързване на етнически партии с чужди интереси е да изискваме от компетентните органи в България да си вършат работата, а не да сглобяваме манифести, които нямат абсолютно никаква фактическа стойност. Няма да дам легитимация на хора, които са разтворили чадър върху феодално-крепостния модел, наложен от ДПС и предъвкват популистки рекламни лозунги. Българският избирател има здрава имунна система и мъдрост да отсее зърното от плявата.
 
Купуването и продаването на гласове е престъпление!