/ netinfo
Анкета сред 214 работодатели в област Кърджали за потребностите им от работна сила сочи, че 51,9 процента от тях са готови да наемат хора без придобита професионална квалификация и практически опит.

Резултатите от пилотното проучване бяха представени на заседание на Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие към област Кърджали.

Резултатите от проучването показват още, че при подбора на кадрите фирмите държат основно на мотивацията и отговорността към работата /96,3 % /. Най-голям дял от анкетираните посочват като причина за наличието на незаети работни места липсата на компетенции у кандидатите.  

Според проучването, през следващите 6 месеца предприемачите ще имат нужда от специалисти с висше образование по  икономика, администрация и управление, информатика и компютърни науки.

Сред специалистите със средно образование най-търсени ще бъдат кадрите с профил  стопанско управление и администрация, производство и преработка, архитектура и строителство.

Сред неквалифицираните работници има необходимост от куриери, носачи, помощник-готвачи и работници в преработващата промишленост. Като най-атрактивни се очертават професиите оперативен счетоводител, икономист и продавач-консултант, следвани от заварчик, електротехник и  готвач.