гори
гори / netinfo
През 2017 година предвижда да бъдат залесени в Кърджалийско 400 дка нови гори  предимно с черен бор, акация, топола и зимен дъб, това заяви по повод старта на Седмицата на гората директорът на РДГ-Кърджали Юлиян Русев. По думите му залесените площи ще бъдат три пъти повече в сравнение с 2016-а.
Предвидено е в рамките на инициативата „Лесовъд за един ден” деца и любителите на гората ще бъдат запознати с професията на лесовъда и дейностите в горите. Ще организираме и акции в три кърджалийски училища, където ще  бъдат засети  55 кедрови фиданки, каза Юлиян Русев.
 Той коментира и проблема със засегнатите 2800 дка засегнати гори в Кирковско от гъбата Сваеробсис сапинеа. По думите му ще продължат дейностите по отстраняването на проблема. „Към момента от страна на местното горско стопанство са изведени санитарни сечи на  площ от 2000  дка, а до края  на година ще бъде обхваната и останалата площ.Като превантивна мярка   предстои да бъде извършено  ново залесяване  със зимен  дъб, защото тази гъба не засяга широколистните  дървета”, каза Юлиан Русев. 
Важен акцент в работата на горските служители в Ардинско е преодоляване на пораженията от големия пожар през лятото на 2016 г., обхванал близо 2 000 дка. „Процесът изисква технологично време, но наесен предстои да започне и почвоподготовка за залесяване на опожарената горска площ в Ардинско”, коментира още Юлиян Русев.