110 металурзи осъдиха ОЦК за заплати, 30 вече получиха възнагражденията си
110 металурзи осъдиха ОЦК за заплати, 30 вече получиха възнагражденията си / netinfo

До момента над 600 са исковите молби, подадени в Районен съд в Кърджали от страна на работниците от ОЦК, които съдят предприятието за неизплатени трудови възнаграждения. 430 са заведените дела, 110 вече имат изпълнителни листове и над 30 металурзи вече са си получили чрез съдия изпълнител възнагражденията. Това обяви на пресконференция народния представител от ГЕРБ Цвета Караянчева, която изтъкна, че всичко това е станало възможно по изричните указания на премиера бойко Борисов и министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов.

„Две са фирмите-доставчици, които до този момент са поискали в съда обявяването в несъстоятелност на ОЦК-Кърджали, но до момента съдът не се е произнесъл по казуса. Затова металурзите не могат да се възползват от средствата на Фонда за гарантиране на вземанията на работниците и служителите при несъстоятелност", заяви Караянчева по повод обвиненията на колегата й Димчо Михалевски , че именно ГЕРБ стопира инициираните от Левицата законодателни промени, свързани с обезщетенията на работниците от ОЦК, които не са получавали заплати повече от половин година.

Всичките законодателни промени, които се опитва да прокара Димчо Михалевски няма как да помогнат, защото предприятието не е обявено от съда в несъстоятелност, категорична беше Караянчева. Тя отправи упрек към колегата си, че би трябвало да е малко повече информиран като бивш зам.министър, за да не заблуждава препатилите металурзи, като го нарече „г-н Мерудия на всяка манджа".