/ ThinkStock/Getty Images
10 са регистрираните в полицията в Кърджали телефонни измами от началото на 2017 година до края на месец ноември, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. В 7 от тях парите са поискани от мним полицейски инспектор и една е за пострадал роднина при катастрофа.

Полицията е разкрила две от измамите. Като обвиняеми в образуваните досъдебни производства са привлечени жена на 48 години и мъж на 38 години.

Добричлийка изгърмя с 20 000 лева, даде ги на измамници

Последните два опита за телефонни измами са били предотвратени вчера в Кърджали. След подадени сигнали, че са им били искани пари по телефона от представящи се за полицейски инспектори, гражданите са били изрично предупредени, че става дума за измама.

Рекорд: Жена хвърли от тераса 30 000 лева и 5 000 евро

В случая, е бил използван най-популярният сценарий напоследък – измамниците се представят за служители на полицията, които работят за залавянето на телефонни мошеници. Под този претекст искат най-вече от възрастни хора да изхвърлят пари от терасата, като обещават да върнат сумите след приключване на операцията.

Продължават активните действия на полицията хората да бъдат информирани за този вид престъпления и да не предават в никакъв случай пари на непознати.

Съвместно с кметовете на населени места се провеждат срещи с населението с превантивна цел. Уведомени са и банковите офиси да се проявява бдителност в случаи, когато възрастни хора теглят големи суми от сметките си.