Жители на Кочериново и движение ДНЕС скочиха на ВиК и Кюстендилска вода
Жители на Кочериново и движение ДНЕС скочиха на ВиК и Кюстендилска вода / Влади Владимиров, архив

Съдът да задължи ВиК- Кюстендил, в ликвидация и „Кюстендилска вода" ЕООД да преустановят събирането на сумите за питейна вода на жителите на Община Кочериново, поради липса на качествена доставка на питейната вода. Това поискаха с внесен колективен иск в Окръжен съд - Кюстендил, граждани на Кочериново. Пълномощник на ищците - Инициативен комитет на жителите на Кочериново и Пенсионерско сдружение „Еделвайс", е адвокатът на Гражданско движение „ДНЕС" в гр. Кюстендил Любомир Атанасов.

Сигналът за неправомерните действия на двете местни ВиК-дружества бе получен през мeсец август в гражданската приемна на Движение „ДНЕС" в Кюстендил. При проучването на случая адвокатите на „ДНЕС" установиха, че:

  • 1. ВиК ООД в ликвидация - гр. Кюстендил, е изпратило писма за стари задължения до 31 жители на Кочериново. Проблемът засяга общо 779 души, а общата стойност на задълженията е 68811 лв.
  • 2. За съществуващата на територията на Кочериново водопроводна мрежа няма издаден Акт 16, както и няма изградена пречиствателна станция и съоръжения за питейна вода.

По заведеното дело ще бъдат поискани две съдебни експертизи: техническа експертиза, която да установи липсата на пречиствателна станция и акт 16 на водопровода, и лабораторно-химическа, която да установи лошото качество на водата, поради липса на пречиствателна станция.

Като заинтересовани страни по делото могат да се присъединят всички граждани и юридически лица от общините Кочериново и Рила, които се чувстват засегнати от действията на водните дружества. Те могат да направят това до приключване на делото на първа инстанция, с подаване на молба за встъпване като заинтересована страна до Окръжен съд - Кюстендил, с доказателства за наличие на правен интерес.