Земеделци източват субсидии, като декларират чужда земя
Земеделци източват субсидии, като декларират чужда земя / Влади Владимиров, Дарик Кюстендил ,архив

Кметовете на общините Рила и Бобошево Георги Кабзималски и Крум Маринов са подали съвместен сигнал до Областна служба "Земеделие", с който алармират, че земеделски стопани получават държавни субсидии за земи, които не са тяхна собственост и, за които нямат договори за наем, аренда или ползване.

"Имаме данни, че са декларирани частни земи, за което собствениците им не знаят. Става дума за по 5, 10, 15 декара, за които се получават дотации по 28- 50 лв. на декар. Правим проверки и за посочени общински земи, без да има сключен договор с общината", каза за Дарик кметът на Рила Георги Кабзималски. Той има съмнение, че в един от случаите е декларирана, като ливада за пасище пред Областна служба "Земеделие" около 500 дка държавна земя. По този сигнал, предстои проверка на Областна управа, разпоредена от областният управител Владислав Стойков.

Има случаи, в които даден земеделски стопанин сключва договор със само един от собствениците на имота, без останалите да знаят. Те могат да си търсят правата само по съдебен ред.