Запушена канализация и фекалии по улица Георги Тертер
Запушена канализация и фекалии по улица Георги Тертер / Иво Кирилов, Дарик

Често запушване на канализацията на ул. „Георги Тертер" в Кюстендил предизвика недоволството на живеещите на улицата. При запушването се пълнят мазетата на част от къщите с фекалии, включително и на намиращата се на улицата фурна за хляб. Според жителите на улицата, заради този проблем са се появили и плъхове.
„Проблема е много сериозен. Машината на "Кюстендилска вода", която отпушва канализацията идва почти всяка седмица. Причината според мен е, че тази канализация е била изчислявана само за къщите на улицата, но като се построиха и кооперациите, нещата станаха страшни. Освен това мазетата се наводняват и, заради старите тръби. Постоянното запушване на мазетата, кара хората да изпомпват водата директно на улицата, от това може да плъзнат и зарази за населението. Да не говорим и какви миризми се носят", заяви Иван Иванов- Ванюшата, който живее в района. Според него от "Кюстендилска вода" и ръководството на общината трябва да вземат някакво кардинално решение, тъй като улицата не е включена в новия проект на община Кюстендил за подмяна на водопровода и канализацията.


„Аз постоянно викам хората от "Кюстендилска вода". Проблемът е, че не само са стари тръбите, но и вътре намират парцали. Самите тръби са доста тесни. На мен като ми се напълни мазето го отводнявам и съседите ми се сърдят. Доколкото знам, на блоковете и кооперациите е трябвало да бъде изградена отделна канализация, но защо не е направена не знам", каза един от жителите на улицата Георги Борисов.
По време на интервюто, кола на водното дружество отново отстраняваше авария в района. От Дарик радио потърсихме и отговор от "Кюстендилска вода".
„Знаем за проблема на тази улица. Всичко идва от това, че вследствие на минералната вода се изяждат тръбите и се получава свличане на земна маса в тях и така се получава запушване. Проблема е започнал, след като е включена именно минералната вода. Би трябвало да се направи един основен ремонт, но това е доста сериозна инвестиция. На този момент работим на парче, ще търсим обаче решение на проблема", заяви главният инженер на "Кюстендилска вода" Владимир Джоров.