Закриха Дома за медико-социални грижи за деца в Кюстендил
Закриха Дома за медико-социални грижи за деца в Кюстендил / Дарик- Кюстендил, архив

Правителството прие решение за закриване на Дома за медико-социални грижи за деца в Кюстендил, от 1 август 2013 г. Ликвидацията му трябва да приключи до 31 януари 2014 г.
Анализът на използваемостта на институцията през последните две години показва трайна тенденция към намаляване - през 2011 г. е 38,2%, а през 2012 - 22,7 на сто. В дома се отглеждат предимно здрави деца и деца с умерено тежки здравословни проблеми. През миналата година през него са преминали 29 деца, като пет от тях са реинтегрирани в семействата си, осем са настанени в приемно семейство, 12 са осиновени. Към 1 януари т. г. в дома е имало четири деца, последното от които е изведено в средата на юни.
Във връзка с прекратяването на трудовите правоотношения на персонала, се предвижда намаление на общата численост на служителите в домовете за медико-социални грижи от 2408 на 2381.
Решението на правителството е в съответствие с Националната стратегия „Визия за деинституционализация на децата в Република България", както и с утвърдената от Министерството на здравеопазването Концепция за деинституционализация на децата от домовете за медико-социални грижи.