За Хелоуин и Будителите
За Хелоуин и Будителите / netinfo

В нощта на 31-и срещу 1-ви ноември американците празнуват Хелоуин. Хора облечени като фантастични или битови герои плашат призраци, за да нямат проблеми с тях  през зимата.

Празникът тръгва от келтските традиции, които вярвали, че в този ден границата между деня и нощта е много тънка и мъртвите могат да се върнат на земята. Традицията се съхранила през средновековието най-силно в Ирландия и когато открили Новият свят ритуалът бил пренесен в Америка.

Тези дни ученици от Гимназия "Петър Берон " в Кюстендил също отбелязаха празника. Символично – с костюми и трениране на английски език като коментираха моменти от легендата за Джак пияницата.

Можем да коментираме случката по два начина - да се превърнем за няколко минути в странни националисти и да кажем къде са нашите празници и какво внимание им отделяме, какви настроения и симпатии наслагваме в учениците и коя е по-важната новина - Празник на народните будители или Хелоуин в Езиковата гимназия. Или да си признаем, че обучението по един език върви ръка за ръка с поне елеменарни познания по традициите на народа, трябва ли да бъдем драматични  с това, че на децата им е забавно участието в чужд празник.

Трябва да си признаем, че безпокойствието на критиците е безплодно, да начуиш нещо повече за нечия култура не е порок. Иначе културолозите, например, трябваше да ги изгаряме на клада като средновековни вещици. Знанието все още е положително качество, правото на избор - също. Тревожно е друго - ако българските празници бъдат подменяни с чужди и ако човек тръгне с крива нагласа към преоблечените деца сигурно щеше да ги пита "След Хелоуин, смятате ли да празнувате Байрам, Ханука или нещо от традициите на будистие".

Обаче работата е друга, нито японците някой ги закача, че играят български хора, нито американците, задето пеят български народни песни, нито някой трябва да се засегне, че българският мюсюлманин Шефкет Чападжиев, който ще лети в космоса, дарява пари и на джамии и на черкви. 

Децата от Езиковата гимназия, защо решихте да участвате в Хелоуин.

Повече чуйте в записа от Гергана Иванова, учителка по английски език и участник в отбелязването.