ВМРО–Кюстендил почете 106 години от гибелта на поручик Генчо Неделчев в с.Божица,Босилеградско

ВМРО Кюстендил
ВМРО Кюстендил
Поменът уважиха ,генералния консул на Република България Едвин Сугарев,КИЦ"Босилеград",сдружение "Глас",както и местни жители от Божица.

ВМРО Кюстендил

Генчо Неделчев–загинал на 11 юли 1913г. при местността Панжин гроб,родом от Русе и командир на 16–а рота от 2–ри пехотен Искърски полк на5–а Дунавска дивизия.Паметника е издигнат за "спомень отъ съпругата му" и с малко усилия е запазен за бъдещите поколения.Открит е от Александър Димитров и възстановен от Димитър Димитров в почит и на онези 435 български войници и офицери загинали в боевете от с. Караманица до връх Стрешер.Сред тях е и поручик Генчо Неделчев.Неговия надгробен паметник е един от малкото оцелели до наши дни български войнишки паметници в Босилеградско.

ВМРО Кюстендил

В словата беше изтъкнато,че мир не може да има ако историята непрекъснато възпроизвежда исторически спорове и възпитава омраза между народите.Омразата винаги е път към нови стълкновения и войни.И още,че трябва да бъдат открити ,възстановени и да се пазят паметниците на жертвите на войните,за да се възпитават бъдещите поколения не на омраза и реваншизъм,а да ги използваме като опорна точка за мир и разбирателство между народите.