/ ПП ГЕРБ
Над 51 млн. лв. по Оперативна програма региони в растеж 2014-2020 г. са инвестициите в област Кюстендил, допринесли за икономическото и социалното развитие на региона. Инвестиции се правят в проекти за повишаване на енергийната ефективност, в социални обекти, в проекти за обновяване на градската среда, в центрове за спешна помощ и в проект за интегриран градски транспорт.

Форум за предприемачеството в Кюстендил

Това стана ясно по време на граждански диалог на тема регионално развитие, част от платформата „Европа в нашия дом“, който се проведе в областния център Кюстендил. В диалога се включиха министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова, народните представители от ГЕРБ Кирил Калфин и Радослава Чеканска, областният координатор на ГЕРБ-Кюстендил Виктор Янев, кметът на общината Петър Паунов и председателят на Общински съвет-Кюстендил Михаела Крумова.

Интерес към дискусията, посветена на политиките от регионално и национално значение, проявиха също кметове на малки и големи населени места от областта, съветници, представители на различни организации, институции и граждани.

Платформата Европа в нашия дом в областния център Кюстендил
ПП ГЕРБ
 

Предстои да започне ремонтът на пътя Дупница – Клисура – Самоков, който свързва ГКПП „Гюешево" с АМ „Струма", с първокласния път София – Благоевград и с АМ „Тракия". Това заяви по време на дискусията в Кюстендил министър Петя Аврамова.

Силен интерес към възможности за финансиране на проекти на гражданския сектор

Тя поясни, че ще се рехабилитира общо 32,5 км. от трасето, което от години е в лошо състояние. Инвестицията в предвидените за изпълнение строително-монтажни работи ще бъде близо 9 млн. лв., а средствата са осигурени от Оперативна програма „Региони в растеж" 2014 – 2020 г.
 
Над 12 млн. и 126 хил. лв. са отпуснатите средства за образователния сектор в периода 2014-2019 г. за област Кюстендил. Това заяви в хода на дискусията областният координатор на ГЕРБ Виктор Янев. „По отношение на Програмата за енергийна ефективност общо за областта имаме инвестиции в размер над 55 млн. лв., което е един значителен успех“, подчерта Янев.
 
„За населените места Николичевци, Катрище, Дворище, Гюешево и Горна Гращица има изготвени проекти, които са в МРРБ, и имаме уверението, че в скоро време те ще бъдат реализирани“, каза в хода на дискусията народният представител Кирил Калфин.

Той припомни, че в края на 2018 г., с постановление на Министерски съвет, бяха отпуснати средства за рехабилитация на улична мрежа в областта - 2 млн. лв. за Кюстендил, 2 млн. лв. за Дупница и 1,5 млн. за Сапарева баня.

платформата Европа в нашия дом в областния център Кюстендил
ПП ГЕРБ
 

„Програмата за енергийна ефективност в нашия регион мина изключително успешно и има още стотици граждани, които я очакват“, каза кметът на Кюстендил Петър Паунов. Той изрази благодарност за подкрепата и отзивчивостта, които среща от страна на правителството и на  МРРБ за реализирането на различни проекти в общината.
 
В хода на дискусията министър Аврамова обясни още, че с над 14 млн. лв. са ремонтирани близо 20 км. от третокласния път  Дупница - Кочериново – Рила - Рилски манастир - Кирилова поляна. Проектът включва и обновяване на 6 големи мостови съоръжения над реките Рилска, Елешница и в близост до с. Пастра.

Петя Аврамова обясни също, че са направени геоложки проучвания и е изготвен проект за обезопасяване и стабилизиране на откосите в участъка от град Рила до Рилския манастир. Тя информира, че през следващата седмица започват строителни дейности по трайно укрепване на срутището на пътя.
 
По време на гражданския диалог се уточни още, че по програмата „Ново строителство" с близо 1,75 млн. лв. е изграден нов пътен участък на третокласния път Бобов дол-Жедна. Министър Аврамова информира също, че в следващия програмен период се планират мерки, с които средствата от ЕС, чрез различните фондове, да се разпределят на територията на целите общини, а не само в градовете.

Така селата също ще могат да се възползват от европейската солидарност в обновяването на пътна и ВиК инфраструктура.
ПП ГЕРБ