Унищожено е 399 кг месо от болни от трихинелоза диви свине
Унищожено е 399 кг месо от болни от трихинелоза диви свине / Дарик- Кюстендил,архив

399 кг месо от диви свине е иззето и унищожено от Областна дирекция по безопасност на храните в Кюстендил. То е от 7 животни, в които е открита трихинела, след изследване на проби от диафрагмата, донесени от ловци.
От отдел "Контрол на храните" са изследвали 385 диви свине и 3 домашни, за периода на ловния сезон, от 1- ви октомври до 13 януари.
"Малко са пробите за трихинелоскопиране от домашни свине. Трябва да създадем нагласа в хората, че трябва да донесат проба за изследване, преди да консумират домашното месо. От тази година използваме ензимен метод, каквато е и европейската практика, до миналата година бе компресионния метод, но след усилия на директора доказахме, че имаме необходимото оборудване и специалисти в Кюстендил. Това от една страна улеснява ловците и жителите на областта, защото не се налага да търсят други лаборатории и от друга ни позволи да проверяваме и за заболяването класическа чума по дивите свине. Взети са 97 проби от вътрешни органи и кръв, които са насочени към Националния институт в София, до момента нямаме положителни резултати", каза за Дарик началникът на отдел "Контрол на храните" д- р Велка Войнова. Изпълнена е и програмата за откриване на замърсители от околната среда- тежки метали и радионуклиди в дивите свине. Взети са възложените за областта 5 проби и те са отрицателни.