Дискусия за ЕС
Дискусия за ЕС / netinfo
Светлана Петкова – бивша учителка по български език и литература от Плевенско, която  сама е избрала да доживее дните си в кюстендилския Дом за възрастни хора с физически увреждания „Ильо Войвода“ , беше сред участниците  в дискусията на граждани със зам.- председателя на Европейската комисия  Ирки Катайнен и вицепремиера Томислав Дончев –министър по европейските фондове и икономическото развитие, която се проведе в столицата в сградата на ЕК. От Кюстендил в срещата се включиха представители на неправителствени организации и читалища, чието пътуване беше организирано от  Европейския информационен център „Европа директно“.

За да имат смисъл такива дискусии, в тях би трябвало да могат  да участват по-голям брой редови граждани и техните конкретни въпроси да получават конкретни отговори, коментира бившата учителка. За нея самата основният въпрос е след като Европейският съюз поставя пред България редица изисквания за уеднаквяване на стандартите  в най-различни сфери, какво се прави, за да могат  българските граждани с увреждания да получават внимание и грижи от страна на държавата, сходни на тези, които  другите европейски държави предоставят за своите граждани. 
Не може Европа да изисква от нас краставиците да са прави и кокошките – щастливи, а за грижата към инвалидите да няма стандарти, които да правят държавата ни равна на другите членове на Европейския съюз”, убедена е Светлана Петкова.

Учителка от ДВХФУ Ильо Войвода пита ЕС за грижата към инвалидите
netinfo

Тъй като по време на дискусията възможност да зададат своите въпроси получиха само журналисти и представители на неправителствени организации, своя граждански въпрос тя ще изпрати в писмена форма до представителството на Европейската комисия у нас и до вицепремиера Томислав Дончев, който след срещата си направи снимка с нея. Според  него,  много хора мислят, че Европейският съюз е машина за пари, но главното е не колко е голям неговият бюджет, а за какво трябва да се харчи и каква е добавената стойност на еврофинансирането.
Ирки  Катайнен  припомни, че  Европейският съюз е общност на ценности,  сред които върховенството на закона е най-висшата. Това е общоевропейски стандарт, който означава равнопоставеност на гражданите  пред правосъдието  и сигурност за бизнеса във всички страни на ЕС, подчерта зам.-председателят на Европейската комисия.
Информацията е от Виолета Атанасова, председател на НЧ "Асклепион".
 
НЧ "Асклепион"