По-рано на брифинг пред медиите Корнелия Нинова заяви, че има огромни количества олио в България
Търговски вериги в Кюстендил ограничават количеството на продажба на промоционално олио.

Нинова: Не се презапасявайте, има достатъчно олио

В една от търговските вериги в областния център се предлага 3.89 лв. Търговската верига е въвела до три бутилки от олито на един купувач. Част от хората оставят закупеното олио в поставените шкафчета и се връщат да закупят още.

В друга търговска верига, която е обявила олио на цена от 3.69 лева за бутилка вече липсва.

По-рано на брифинг пред медиите вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова заяви, че има огромни количества олио в България за 4 години и половина години напред.

Нинова: 5 лв. за литър олио е спекула, започват проверки за картел и монопол (ВИДЕО)

В резултат на събитията в последните дни се създаде паника и хората отидоха да се презапасяват с олио. Тя призова да не се прави това, защото повишеното търсене води до по-висока цена. Нинова увери, че олиото няма да свърши у нас.

Вторият открит въпрос, обаче, е спекулата и мерките, които държавата може да предприеме. Нинова обясни, че производствената цена на олиото е около 2 лева, по данни на производители.

"В някои магазина обаче стига до 5-6 лева. Освен паниката, има и друг причина. Вчера Комисията за защита на потребителите направи проверки в 200 века. Установихме, че в България има около 100 различни артикула на олио", посочи тя.
Агенция "Фокус"