/ БГНЕС

Продоволствието на България е приоритет на правителството, това заяви премиерът Кирил Петков от парламентарната трибуна по време на блицконтрола в Народното събрание. На извънредно заседание депутатите изслушват премиера и вицепремиери. След това на въпроси ще отговарят и министри.

„Както видяхме всички, имаше опасност от няколко инцидента в Украйна, включително и със запалване на сграда в тяхна АЕЦ. Беше административна сграда, нямаше опасност от радиация, но тогава решихме, че не може да поемаме риск във връзка с количествата зърно, които България има“, посочи премиерът.

„Решихме, че ще купим количество, достатъчно България да има до следващата реколта през 2023 г. България ще има резерв близо 1,5 млн. тона, така че да сме готови във всяка ситуация да осигурим продоволствията на държавата“, допълни той и посочи още, че държавата изкупува зърното на пазарни цени и ще го съхранява в държавния резерв

"Искаме да сме сигурни, че българското население е обезпечено от към зърно. Мога да гарантирам на българските граждани, че независимо какво се случва, българският хляб ще бъде осигурен до 2023 година", посочи още веднъж Петков. 

Премиерът опроверга информация за забрана за износ на зърно от страната ни. Ситуацията от вчера с два спрени кораба от Агенция „Митници“ Петков обясни с допълнителни проверки на Агенцията. 

„Агенция „Митници“ прави своите стандартни проверки. Няма нищо извънредно и ако всички проверки минават по надлежния ред и всичко е добре, корабите тръгват“.

Държавата ще изкупи нужните количества зърно директно от производителите

Премиерът Кирил Петков счита координацията между институциите по отношение на бежанската вълна от Украйна за добра.

В отговор на въпрос от групата на ДПС премиерът Петков обяви, че в Министерския съвет е създаден щаб, а институциите са показали, че могат да работят. „На границата се инсталират пунктове, които издават документи за временно пребиваване в България. Всеки украинец получава номер, който може да използва като документ. Създадена е организация в Министерство на туризма, което поддържа база данни с всички хотели и налични легла, хората се насочват в координация с областните управи. Подготвена е схема с обезщетение от 40 лв. на човек на ден за настаняване. Имаме и платформа с работодателите за бърза интеграция на пазара на труда“, обяви Петков. Той посочи конкретно и министерствата на образованието и здравеопазването, които създават организация за достъп до образование и здраве.

Междувременно стана ясно, че осем камиона с хуманитарни помощи са заминали за Украйна, обясни премиерът.

"На заседание на МС взехме решение да отпуснем от държавния резерв храни и медикаменти на стойност от 1.4 млн. лв. Транспортът е отговорност на ресорния министър", посочи Кирил Петков.

България и Молдова изграждат съвместни пунктове за украинските бежанци

Този главен прокурор трябва да си ходи, заяви още министър-председателят Кирил Петков по време на участието си в парламентарния блиц контрол. Петков отговори на въпрос на народния представител от ДПС Йордан Цонев, който поиска от премиера информация за работата на службите по казуса с т. нар. златни паспорти и му предостави папки, съдържащи различни сигнали . 

„Дефиницията за работеща прокуратура за мен е да няма никой, който тази прокуратура да не може да разследва. Ако има дори един човек, над когото има чадър, това означава, че няма работеща прокуратура“, заяви Петков. Той посочи, че ще приеме сигналите и ще ги предаде на компетентните органи. 

„Няма да има сигнал, който ще бъде игнориран от българското правителство. Единственото, което се чудя, е защо този сигнал не отива директно в прокуратурата. Ние ще го вземе и предадем, но ако и вие нямате доверие на българската прокуратура, тук имаме общ проблем, който трябва да решим“, заяви още Петков. Той припомни, че управляващата коалиция вече е внесла законопроект за премахването на "златните паспорти". 

„Дал съм обещание, че този вид схема ще бъде прекратена и България вече няма да бъде асоциирана с такива "златни паспорти“, коментира още министър-председателят.