Община Дупница затваря Триажния кабинет в града, обяви зам.-кметът на Община Дупница Крум Милев.

По думите му, единствената причина е в липсата на тестове, които е трябвало да осигурява РЗИ-Кюстендил, но от началото на месеца доставките са спрени.

Напрежение в Дупница: РЗИ не осигурява тестове за Триажа, обмислят затварянето му

„След безумния отказ на РЗИ-Кюстендил да продължи осигуряването на тестове, сме принудени да го затворим от днес. Кметът инж.Методи Чимев бе разпоредил да купуваме тестове, само и само кабинетът да продължи да функционира и бъде своеобразен филтър за хора със симптоми на коронавирус, но това няма как да продължи. През миналата седмица получихме известен брой тестове и от Ротари клуб-Дупница, но и те вече свършиха.

Тази сутрин бяха останали 9 броя тестове и след изчерпването им - затваряме. Нямаме избор", заяви Крум Милев.

"Какво ще последва от тук насетне за жителите на общините Дупница, Бобов дол и Сапарева баня, най-вече за болниците и медицинското обслужване - съмнявам се, че шефът на РЗИ-Кюстендил си задава този въпрос. Никога не е ставало въпрос да издава Триажът зелени сертификати, а да облекчи, повтарям облекчи работата на медиците“, каза Милев.

Ежедневно през триажа са преминавали по над 100 души със симптоми на Ковид, а сега всекидневно ще се трупат пред кабинети, пред лаборатории и болниците. „Всеки ден по над 100 човека! Всеки ден над 100 ще бъдат контактни на десетки други заради меко казано престъпното решение на РЗИ-Кюстендил, което предрешава човешки съдби", допълни Милев.
Информационна агенция Фокус