С 0,7 % се е увеличила средната месечна работна заплата в Кюстендилска област
С 0,7 % се е увеличила средната месечна работна заплата в Кюстендилска област / Дарик,архив

  С 0.7% се увеличава средната месечна работна заплата в Кюстендилска област през третото тримесечие на 2012 г. спрямо второ тримесечие с 0.7% и достига до 549 лева, съобщиха от Статистическо бюро- Кюстендил. По размер на средната месечна заплата областта заема 25 място сред 28-те области в страната. С най-висока средна месечна работна заплата е област София (столица) - с 1 019 лв., а с най-ниска е област Видин - с 506 лв. За наблюдавания период средната месечна работна заплата за страната е 754 лв. - с 205 лв.или 37.3% по-висока от тази за област Кюстендил.

Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо намаление на средната месечна работна заплата са „Хотелиерство и ресторантьорство" - с 8.8% и  „Добивна промишленост" - с 5.4%. Дейностите с най-голямо увеличение на средната месечна заплата са „Селско, горско и рибно стопанство" - с 23.1% и „Строителство" - с 16.4%.

През третото тримесечие на 2012 г. средната месечна заплата нараства с 3.6% спрямо третото тримесечие на 2011 г., като най-голямо  е увеличението в икономически дейности „Професионални дейности и научни изследвания" - с 32.1%, „Транспорт, складиране и пощи" - с 11.1% и „Административни и спомагателни дейности" - с 10.7%.

Най-високо средномесечно трудово възнаграждение са получили наетите по трудово и служебно правоотношение в икономически дейности „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива", „Финансови и застрахователни дейности" и „Държавно управление".

 Най-ниско платени са били наетите лица в икономически дейности „Хотелиерство и ресторантьорство", „Административни и спомагателни дейности" и „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения".

 Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през третото тримесечие на 2012 г. в обществения сектор нараства с 4.5%, а в частния с 2.9%.