/ ThinkStock/Getty Images
Нови 27 болни от морбили отчитат от Регионалната здравна инспекция в Кюстендил, за последната седмица от 27 май - 02 юни. Броят на заболелите в областта от началото на годината до 02 юни е 63.

Продължава да расте броят на заразените с морбили у нас

По общини, най-много болни има в Дупница - 30, Кюстендил - 23, Бобов дол - 9 и Сапарева баня  - 1. Най-голям брой заболели има във възрастови групи от 5 - 9 години - 30 и от - 4 години - 9.
 
При 16 от болните са настъпили усложнения, като един е с менингоенцефалит - възпаление на мозъчните обвивки, трима са с диариен синдром и останалите са с пневмонии и бронхити.
 
Д-р Бойко Пенков: Взети са всички предепидемични мерки за морбили

“Почти 100% от болните са представители на ромския етнос, като изключим двама здравни и един социален работници. Има епидемично свързани случай. По-голям епидемичен взрив има в Началното училище в село Раждавица, което се посещава от ромчета от Дупница и от Кюстендил. Повечето от тях, поне по документация се води, че имат по една доза ваксина, в тази възраст 5-9 години.

Една част от тях са били контактни в училището и общежитието към него и в домашни огнища”, коментира за Дарик д-р Илияна Кръстева, директор на Дирекция “Надзор на заразните болести” в РЗИ.
 
Расте броят на болните от морбили в страната

Симптомите са: повишена температура, хрема, кашлица, конюктивит, може да има и болки в гърлото и след 4-5 дни се появява характерен обрив, първо зад ушите и по лицето, а след това и по цялото тяло.
 
“Съветът ми е, който подлежи на имунизация или има някакъв пропуск незабавно да си потърси личния лекар и да се имунизира. Другото е да се ограничат контактите, да не се струпват много деца на едно място. Заболяването е много заразно, предава се по въздушно капков път”, допълни д-р Кръстева.
 
През последната седмица са регистрирани 40 нови болни от варицела и от скарлатина - трима. РЗИ отчитат още 1 болен от туберкулоза и 7 от ентероколит.

Седмичната заболяемост от грип и остри респираторни заболявания е 49,71 на десет хиляди души, спрямо 32,31 през предходната седмица. 
Дарик- Кюстендил