Ромите съдействат на Четири лапи за кастрацията на кучетата в Кюстендил
Ромите съдействат на Четири лапи за кастрацията на кучетата в Кюстендил / Личен архив

Само за една седмица, екипите на Фондация "Четири лапи" са обработили 137 бездомни и домашни кучета от ромския квартал "Изток". 132 от животните са кастрирани, 4 са лекувани, а едно е ваксинирано.

"По- различното от предишната ни акция през 2010 година е, че хората от квартала ни оказват съдействие. Срещаме тяхната подкрепа. Ще им предоставим и таблетки срещу вътрешни паразити", каза за Дарик д- р Марина Иванова. Тя определи община Кюстендил, като една от малкото в страната, която има работещ приют и добри резултати. "Популацията на бездомните кучета в град Кюстендил е почти овладяна. Сега съдействаме в ромския квартал и крайните квартали на града", допълни д- р Иванова.

Акцията на "Четири лапи" ще продължи до 23 ноември, като всички дейности са безплатни, в това число и ветеринарните препарати. От фондацията припомнят, че домашните кучета трябва да бъдат регистрирани в общината, а по закон за кастрирано животно не се дължи такса.

"Голяма част от проблемите идват от изхвърлянето на домашни кучета или нежеланото тяхно поколение. Все повече хора обаче ни съдействат, въпреки че има такива, които реагират повече емоционално, отколкото рационално", коментира д- р Марина Иванова.