РДГ-Кюстендил консултира  собствениците на гори за ползването, стопанисването и контрола в горите
РДГ-Кюстендил консултира собствениците на гори за ползването, стопанисването и контрола в горите / Дарик радио,архив

РДГ-Кюстендил дава безплатни консултации на собствениците на гори във връзка с ползването, стопанисването и контрола в горите и проблеми, възникнали с извършването на горскостопанките дейности.
Всеки собственик на поземлени имоти в горски територии може да провери дали в собствените му гори са издавани позволителни за сеч в сайта на ИАГ - София iag.bg, който подържа данни за издадените позоволителни за сеч през последните две години.
Собствениците на гори, могат да извършват добив на дървесина сами или чрез възлагане добива на държавните горски или ловни стопанства или на търговци, вписани в регистъра за извършване на дейности в горските територии. /т.нар. фирми, извършващи дърводобив/. Това трябва да става при спазването на общите изисквания за ползването в горите, регламентирани в Закона за горите.
Преди започване на сечта е необходимо наличието на утвърдени горскостопански програми. Те се изработват от лица, притежаващи необходимата за това квалификация, след което се представят в РДГ, където в едномесечен срок се извършва проверка на програмите и се взема решение за утвърждаването им. Програмата съдържа данни за актуалното състояние на гората в рамките на имотите и определя предвидените за провеждане лесовъдски мероприятия - вида и интензивността на сечта, начина на залесяване, ако е необходимо такова.
Закона на горите дава възможност за извършване на ползване и преди изготвянето на горскостопански програми, при обща площ на имотите под 2 ха включително, при спазване на определени изисквания - размерът на ползването да не бъде по-голям от 20 на сто от запаса на насаждението, да не се провеждат окончателни фази на възобновителни сечи и да не се провеждат сечи за издънково възобновяване.
Сечите в частните гори се извършват въз основа на позволително за сеч, издадено от правоспособно лице с висше лесовъдско образование, с което собственика на имота има сключен договор за конкретния имот. Това лице води досие на всяко насаждение, за което е издал позволително за сеч. Досието на насаждението съдържа документи за собственост и данни за предвидените за сеч и добитите количества дървесина от горския имот. След приключване на сечта, лицето издало позволителното за сеч предава досието на собственика на имота, с който има сключен договор.
Позволителното за сеч се издава на лице, вписано в публичния регистър за упражняване на лесовъдска практика. Това лице упражнява контрол по извършването на сечта, до освидетелстване на сечището.
В случаите на съсобственост, когато позволителното за сеч е издадено по искане на един от съсобствениците, отношенията между него и останалите съсобственици се уреждат по реда на Закона за собствеността.
Собственикът на частната гора сам може да добие дървесината при условие, че предварително е сключил договор с лице, вписано в публичния регистър на Изпълнителна агенция по горите за извършване на лесовъдска практика. Това лице извършва маркиране на насажденията, изготвя документите по издаване на позволителните, както и издава превозните документи за добитата дървесина.
Когато в горските територии се извършват дейности, при които се използват механизирани средства, е необходимо лицата, извършващи тези дейности да притежават документ за правоспособност, издаден от компетентен орган.