Служители на парк "Рила" се включила в гасенето на огнената стихия
Продължава борбата с огнената стихия над Рилския манастир. 

Служители на Дирекция „Национален парк Рила“ активно се включиха в гасенето на пожара, съобщиха от МОСВ. Те участваха в дейностите по гасенето на пожара в местностите Празна торба и Владичина поляна, в близост до границите на Национален парк „Рила“ и резерват „Риломанастирска гора“.

Парковата охрана, горски служители от ЮЗДП и пожарникари от Благоевград и Кюстендил в ранните часове с тежка техника пробиха няколко преспи в посока хижа Македония в местността Радовица, за да се осигури достъп на противопожарна техника до горната граница на пожара.

Продължава борбата с пожарите в Рила (ВИДЕО)

Междувременно екипаж от авиобаза „Крумово“ с вертолет „Кугар“ беше задействан в 13:15 ч. със задача да се включи в потушаването на пожара, възникнал в местността „Чаушов дол“ в Национален пак „Рила“. Теренът е труднодостъпен и това затруднява огнеборците. Вертолетът е снабден със система „бамбибакет“ за погасяване на огъня от въздуха. Командир на екипажа е подполковник Стефан Стефанов и втори пилот – майор Александър Цанков. До 16:41 ч. днес екипажът изпълни два захода и извърши две пускания на 4 тона вода, съобщиха от Военното министерство. 

Военновъздушните сили помагат за овладяването на пожара по молба на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.