/ БГНЕС, архив
В района на Парк "Рила" и "Света Марена" са вариантите за бивакуването по време на възстановката по пренасянето мощите на Свети Иван Рилски. Тази година се навършват 550 години от връщане мощите на светеца от Велико Търново в Рилския манастир. Събитието ще бъде отбелязано с поклоннически поход "Светият път" по стъпките на процесията от 1469 година, която ще премине през 19 общини, 4 природни парка, десетки градове и села.

С поход отбелязват 550 г. от връщането на мощите на Св. Йоан Рилски

На учредяването на националния инициативен комитет за събитието, което се проведе във Военния клуб в София, Община Дупница бе представена от зам.-кметът Крум Милев, началникът на отдел "Образование" Тодор Петков и кметът на село Бистрица Кирил Огненски, както и от Председателят на ТД "Рилски езера" Димитър Атанасов.

"С инициатора на похода г-н Коев обсъдихме варианта, шествието да спре за поне два дни в Дупница. Вариантите са в района на "Света Марена" и Парк "Рила", но ако интересът е по-голям ще помислим и за допълнителен вариант. Причината е, че очакваме хиляди от цялата страна да се включат в едно от най-значимите бих казал събития в България тази година, като със сигурност десетки ще бъдат от Дупница и региона, които ще извървят целия път.

Подробностите за проявите във всяка община, която посрещне процесията ще бъдат обсъдени на среща, която ще организира кметът на Велико Търново Даниел Панов с всичките си колеги от 19-те общини. Тогава ще има пълна конкретика", обясни Милев.