Община Кюстендил
Община Кюстендил / Дарик-Кюстендил
Проект на Наредба за изменение на Наредба за реда и условията за поставяне на преместваеми обекти, рекламни, информационни и монументално-декоративни елементи на градското обзавеждане и за рекламната дейност на територията на община Кюстендил е представен на сайта на общината за обществено обсъждане.
Предложения и становища по Проекта на Наредбата могат да се подават в деловодството и на електронната поща на Община Кюстендил - obshtina@kustendil.bg в срок от 30 дни от датата на публикуването му- 11 юни, на основание чл. 26, ал. 4 от Закона за нормативните актове.
 
Наредба за реда и условията за поставяне на преместваеми обекти, рекламни, информационни и монументално-декоративни елементи на градското обзавеждане и за рекламната дейност на територията на община Кюстендил е Приета с Решение №767/31.07.2014 г. на Общински съвет – Кюстендил. На 26.03.2019 г. в ДВ, бр. 25 бе публикуван Закона за изменение и допълнение на ЗУТ, с който се променят значително разпоредбите касаещи преместваемите обекти.
 
Ето и какво касаят промените:
1. Установен е пропуск на наредбата, приета с Решение № 767/31.07.2014 г. на ОбС - Кюстендил, по отношение на преместваемия обект „маси”, предвид, че същите фигурират в разпоредбата на чл. 56, ал. 1 от ЗУТ, като вид преместваеми обекти. Наредбата за изменение и допълнение коригира този пропуск, като създава регламент за поставяне на маси за търговия и „Външни маси за консумация към заведения за хранене и кафенета.”, които се поставят в общински имоти на база издадена схема за поставяне.
2. Преместваемите обекти се разделят на две групи – спомагателни и самостоятелни, като се създава нов ред за поставяне на първите.
3. Създава се контрол при поставянето на преместваемите обекти, регламентират се сроковете за произнасяне на главния архитект, създава се ред за съобщаване на схемата за поставяне на заинтересованите лица, както и се осигурява публичност на схемата за поставяне на преместваеми обекти за централна градска част на гр. Кюстендил.
4. Унифицира се вида на фирмените информационни - указателни табели и информационно-указателни табели, като се създава приложение към чл. 33, ал. 2 и чл. 45, ал. 2.
5. Отменят се наименованието на раздела „Административно-наказателни разпоредби“ и съответните текстове от същия в наредбата, в които са уредени състави на административни нарушения, тъй като в по-високия по степен нормативен акт – ЗУТ - в чл. 232, ал. 5, т. 7 са уредени състави на административни нарушения за допускане на поставяне върху собствен имот или поставяне на преместваем обект или рекламен елемент в противоречие с изискванията на наредбата по чл. 56, ал. 2 от ЗУТ, за които е предвидена глоба в размер от 1000 до 5000 лева.
 
Дарик- Кюстендил