Детска градина Първи юни в Кюстендил
Детска градина Първи юни в Кюстендил / netinfo
Увеличена ще бъде отстъпката от пълната такса за детска градина в община Кюстендил, която ще се ползва от деца сираци; за деца, на които поне единия родител е студент; деца, които се отглеждат от самотни майки, но не са припознати от бащите и за деца, на които родител е с решение на ТЕЛК за 70% и над 70% нетрудоспособност. Докладната е част от дневния ред на днешната сесия на Общинския съвет.

Досега тези родители плащаха 50% от пълната такса, която е 98 лв. или 49 лв. Сега предложението е отстъпката да е 25% или таксата става- 24, 50 лв., каза за Дарик Нели Петкова, директор на Дирекция Образование, култура, спорт и  младежки дейности в общината.

Парите плащани от 14 септември, със старата отстъпка ще бъдат възстановени на родителите или ще бъдат приспадани от следващите месечни такси през учебната година.

Общинската наредба, с последната си редакция от лятото, предвижда родителите на деца от предучилищните групи, които ще бъдат изписани в края на месец май, да плащат пълната такса от 98 лв., ако искат да посещават градината и през летните месеци, от 1 юни- 15 септември, преди да постъпят на училище.

“Има предложение за намаляване на тази такса за децата, на същите категории родители, които споменах по- горе, но то ще се гласува най- вероятно на следваща сесия. Увеличението на 98 лв. за всички останали деца остава, на този етап, но може и да има друга промяна, обмисляме нещата. Всичко е свързано с разходите, основно за храна на децата”, коментира Нели Петкова, в отговор на въпрос на Дарик.
 
 
Дарик- Кюстендил