Отличен 6 за Калина Кукова и Марио Емилов за проекта „Черешата на един народ
Отличен 6 за Калина Кукова и Марио Емилов за проекта „Черешата на един народ / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил
Калина Кукова и Марио Емилов за "Черешата на един народ"
76025
Калина Кукова и Марио Емилов за "Черешата на един народ"
  • Калина Кукова и Марио Емилов за "Черешата на един народ"

Проектът „Черешата на един народ", разработен от учениците Калина Кукова от ХІІ а клас в Езикова гимназия „Д-р Петър Берон"- Кюстендил и Марио Емилов от ПГИМ "Йордан Захариев"- Кюстендил, с ръководител Силвия Петрова, спечели Националното състезание по природни науки и екология, във ІІ възрастова група ІХ-ХІІ клас. Той и защитата му бяха оценени с максималния общ брой точки- 60, които се преобразуват в "Отличен 6" от Националната комисия. Оценката може да бъде използвана за прием във висши училища в София, Пловдив, Бургас и Благоевград.
"Нямаше въпрос, на който да не отговорим. Представихме черешата с лечебните й свойства, със значението и за нашия край. Направихме два филма, работихме в Института по земеделие, където и засаждахме фиданки. Почерпихме със сладко от череши, което ние направихме и сушени плодове", разказа Калина Кукова.

"Отличен 6" за Калина Кукова и Марио Емилов за проекта Черешата на един народ"
netinfo

"Черешана на един народ" символизира и възрожденските идеали на българина, като започнем от черешовото топче и стигнем до факта, че Васил Левски създава първия си революционен комитет под една череша. Основното беше, че вложихме душа и сърце в проекта, и това се усети от комисията. Късметлии сме, че се намерихме двамата, като части от един пъзел, благодарение на нашият ръководител г- жа Петрова", сподели Марио Емилов.
Екипът от Кюстендил е подарил на ПМГ- Видин, домакин на състезанието и една фиданка- череша, която ще бъде засадена в двора на училището и обозначена, като "Кюстендилска череша".
Черешите са елексир за младост, обобщиха двамата ученици.

"Отличен 6" за Калина Кукова и Марио Емилов за проекта Черешата на един народ"
netinfo

Ръководителят на проекта Силвия Петрова отбеляза, че междуучилищните взаимодействия не са невъзможни и доказателството е успеха на ПГИМ и ЕГ.
"Използваните методи при осъществяване на проекта произтичат от неговите цели, а те са насочени към създаване на умения учениците да наблюдават, „да виждат" и в крайна сметка самостоятелно да търсят и откриват нови знания и опит (учене чрез откриване). Приложеният междупредметен подход позволи да открием връзки между понятия от различни предмети и да покажем, че всяка наука дава различна гледна точка, но в своята съвкупност-обща представа за научната картина на света. Но от най- съществена важност е живият контакт между преподавателите и учениците в училище. Лично аз възприемам училището като една жива енциклопедия от хора- при това нещо много повече от енциклопедия, защото именно тук се осъществява възможността на едно място, с помощта на учителите, учениците да материализират връзките между отделни науки и да се формират нови познания, умения и идеи", заяви Силвия Петрова. Тя благодари за помощта на представители от Овощарски институт- гр. Кюстендил и учители от ПГСС „ Св. Кл. Охридски".

"Отличен 6" за Калина Кукова и Марио Емилов за проекта Черешата на един народ"
netinfo