/ ThinkStock/Getty Images
Георги Владимиров-Фози получи окончателна присъда от 4 години лишаване от свобода, реши Върховният касационен съд. Присъдата се привежда в изпълнение от Специализираната прокуратура.

Хванати да шофират дрогиран и пиян в Кюстендил получиха условни присъди

Бившият началник на граничните пунктове - Гюешево и Олтоманци е оправдан по обвинението за участие в организирана престъпна група. Владимиров е признат за виновен за участие в контрабанда на цигари без бандерол, през ГКПП Кулата. Като в мотивите на ВКС пише, цитирам:
 
“При законосъобразно установените факти, от обективна страна деянието се изразява - в първоначалното обсъждане на операцията, закупуването на нова застраховка „гражданска отговорност” за първия камион, последвалото пътуване до Гърция, дейността на В. при покупката на самите цигари, връщането на камиона за дотоварване, последвалата авария на превозното средство и отстраняването й, закупуването на новия товарен автомобил и най-вече активното му участие при изчисляване на точния момент, в който камионът да премине през ГКПП "Кулата", основаващ се на опита му като дългогодишен митнически служител и началник на митнически пункт.

Условни присъди за трима пияни шофьори в Кюстендил през юли

С тези си действия В. е подпомогнал - улеснил е осъществяваното от извършителя въздействие върху предмета на престъплението и камиона, в който са се намирали акцизните стоки без бандерол, като е разяснил какво и кога трябва да се направи, за да може да премине безпрепятствено на българска територия натовареният тир с цигари, прикрити с опаковани в кутии обувки, т.е. аргументирани се явяват правните изводи на предходните инстанции, като правилно извършеното от подсъдимия е квалифицирано като престъпление по чл.234, ал.2 т.3 вр. с ал.1 пр.2 вр. с чл.20, ал.4 вр. с ал.1 от НК, като за съставомерността е без значение чия е била собствеността както на камиона, така и на цигарите в него”.
ВКС