Община Дупница спечели дело по спрян проект за 35 млн. лв.
Община Дупница спечели дело по спрян проект за 35 млн. лв. / Маргарита Петрова, Дарик- Кюстендил, архив

Община Дупница е спечелила и на последна инстанция делото по избор на изпълнител за ремонт на Пречиствателната станция в Джерман и цялостната подмяна на водопровода и канализацията в селата Самораново и Бистрица, както и на два квартала на Дупница. Общата стойност на проекта бе 35 млн. лева.
„На 11 май, ВАС потвърди, че сме спазили всички изисквания и условия по избор на изпълнител. Доказа се, че сме били напълно прави. Уведомихме вече МОСВ и очакваме последващи инструкции от тях. Очакваме в следващите дни да ни уведомят как процедираме от тук насетне", обясни зам.- кметът Красимир Георгиев.
„Разочарован съм, разбира се. Бистрица и Самораново имат постоянно проблеми с водопровод и канализация и досега щяхме да сме приключили с дейностите и да сме забравили. Заради лични, користни цели на фирми или хора стоящи зад тях, се стигна до тази съдебна сага. На някои хора не им се хареса това, което се прави и ще ви припомня за онова прословуто писъмце от март месец миналата година, на принципа копи- пейст насочено до Казанлък с нашия проект с абсурдните мотиви, поради които спират проекта. И кои са потърпевшите от тези политически игри - няколко хиляди жители", не скри възмущението си кметът Методи Чимев.
Припомням, че на 12 март 2014 година тогавашното правителство отряза проекта с обяснението, че липсва финансов ресурс, както и, че не се влиза в сроковете. Крайната дата дадена от държавата за реализацията бе 30 октомври 2015 година, а избраният изпълнител бе дал срок 30 юни 2015. Инж. Чимев обаче не скри тогава, че реалната причина всъщност е била, че е избран за кмет от листата на ГЕРБ.
Проектът бе спечелен от българо- немския консорциум „Байовъркс-М", който вече реализира такива проекти в България, а този в Троян е сочен като уникален в Европа с германска биотехнлогия, която бе внедрена там.