Обхватът на програма Работа обсъдиха в Дупница министър Бисер Петков и кмета Чимев
Обхватът на програма Работа обсъдиха в Дупница министър Бисер Петков и кмета Чимев / netinfo
Обхватът на програма „Работа“ и как работи тя на територията на Община Дупница, обсъдиха на среща министъра на труда и социалната политика Бисер Петков и кмета на Община Дупница, инж. Методи Чимев.

Програма „Работа“ е насочена към общини, в които безработицата е над средната за страната. 6,5 % е регистрираната безработица в Община Дупница, с о,8 % над средната за страната.

40 човека започнаха работа към Община Дупница по проект

„Община Дупница и останалите над 190 в страната, са включени в този проект като работодател
, като 40 % от общия брой лица ще бъдат насочени и наети от реалния сектор. Положително е, че в община Дупница вече има сключени договори с частни работодатели“ каза министър Петков.

11 са одобрените работодатели от реалния сектор, с 4 от тях са сключени договори и вече са наети 11 безработни лица, а отделно община Дупница е работодател на 40 човека. „За нас е важно да добием впечатления от функционирането на тези мерки и проекти на регионално ниво, какъв е ефекта от тяхното осъществяване“ допълни Петков.

Обхватът на програма Работа обсъдиха в Дупница министър Бисер Петков и кмета Чимев
netinfo


Той съобщи, че в средата на годината се прави анализ на изпълнението на Националния план за действието по заетостта и се прави преразпределение на неусвоения ресурс. В понеделник предстои заседание на Националния съвет за насърчаване на заетостта, на членовете на Съвета е предложено да вземат решение, с което да се преразпредели един ресурс от близо 2 млн.лв. към програми, към които има интерес, като с този ресурс се цели осигуряване на заетост на над 800 лица. 4 са програмите, по които ще насочат средства - „Старт на кариерата“, „Заетост на хора с трайни увреждания“, „Помощ при пенсиониране“ и „Обучение и заетост на дълготрайно безработни лица“.

Нови работници по поддръжка селата и в Дупница, по проект "Работа"

На срещата между министъра и градоначалника е коментиран и въпроса със социалните помощи за така наречените 14 дневки. Практиката, която е не само в Дупница, но е проблем и за страната като цяло, е че този период се отработва чрез болнични. „Представят се болнични, получават обезщетението, не полагат труд за този период и общините не могат да разчитат за извършването на предвидената работа.

Предстоят разговори с Агенцията за социално подпомагане да се намери начин за повишаване на контрола“ заяви Петков. Той съобщи, че до 23 юли по програма „Красива България“, общините могат да кандидатства с проекти за достъпна архитектурна среда за хора с увреждания, 90 % от разходите се поемат от програмата, останалите 10 % са съфинансиране от страна на общините.

Министър Бисер Петков на работно посещение в Дупница

След срещата с общинското ръководство на Дупница, министъра проведе среща и с работодатели от региона. В срещата се включиха Изпълнителния директор на Агенцията по заетостта Драгомор Николов, директора на Регионалната служба по заетостта в Благоевград Станислава Поповска и директора на „Бюро по труда“ в Дупница, Наташа Илиева.