Небелените семки и ядки и промени в Бюджет 2016 са теми на сесията на ОС-Кюстендил
Небелените семки и ядки и промени в Бюджет 2016 са теми на сесията на ОС-Кюстендил / Дарик- Кюстендил,архив

Общински съвет- Кюстендил ще разгледа докладна от съветниците Кирил Станчев, Огнян Атанасов и Димитър Велинов, които предлагат да отпадне забраната за продажба на открито на небелени семки и ядки в община Кюстендил. Промяната касае отпадането на забранителен текст в Наредбата за поддържане и опазване на чистотата на територията в община Кюстендил.

"Като пример може да се посочи, че магазин може да предлага небелен слънчоглед и небелени ядки, а сергия, намираща се близо до него- няма право. Считаме, че този текст е дискриминиращ и поставя в неизгодни условия търговците, които предлагат въпросните продукти на открито, спрямо тези, които ги предлагат на закрито, което е предпоставка за нелоялна конкуренция между тях", пише в мотивите към докладната от тримата съветници.
Дневният ред е от 15 точки. Предвидени са вътрешни компенсаторни промени в Бюджет 2016. Става дума за икономии от обществени поръчки, които ще бъдат на насочени към капиталовите разходи, заяви председателят на ОС Иван Андонов.
Съветниците ще гласуват общинския план за социални услуги, както и финансовите отчети на читалищата. Молба за помощ от 150 лв. е постъпила от гълъбовъдното дружество "Руен", за участие в поредица от изложби.
Паметник на загиналите жители от селата Раждавица и Гърбино в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна войн, да бъде построен в село Раждавица, предлага Инициативен комитет. Той вече има подкрепата и на областния управител Виктор Янев. Предстои съгласието си да даде и Общински съвет- Кюстендил, както изисква закона.
Инициативата е по повод и 100- годишнината от Първата световна война, която отбелязваме през тази година, коментира председателят на ОС Иван Андонов.
Над 30 са жителите на селото, загинали в 4- те войни. 18 от тях през Първата световна война.