/ netinfo
Международен форум, за защита правата на човека ще организира националният омбудсман Мая Манолова, съвместно с македонския си колега Иджет Мемети на 18 и 19 ноември т.г. в НДК- София. Той е под надслов „Защита на правата на човека - предизвикателства на балканското сътрудничество”.

Омбудсманът след първата си приемна във влак: Беше уморително, но зареждащо

На срещата се предвижда да бъде създадена неформална мрежа за сътрудничество на Балканските омбудсмани. Участниците от форума в следващите два дни ще посетят Кюстендил, където ще продължат дискусиите, информира Васил Иванов.

На срещата е потвърдил присъствие Искрен Веселинов, председател на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление в Народното събрание.

Обществените посредници от страната ще дискутират в Кюстендил теми, свързани с  предложените още в началото на годината от тях законодателните промени, които касаят  дейността им. На срещата ще присъстват всичките 11 омбудсмана на общини от страната.

„Основният въпрос, който ни интересува са законодателните промени, които да уредят нашата дейност. Законопроектът е в регионалната комисия, затова е важно присъствието на Искрен Веселинов в Кюстендил.

Искаме най-вече да се знае, какво може и какво не омбудсмана. Всеки един от нас работи по правилник, приет от съответният Общински съвет и се получава тотално разминаване- мандатите са ни различни, ограничени сме от правилниците на отделните общини”, коментира общественият защитник в Кюстендил Васил Иванов.
Дарик- Кюстендил