Национален конкурс за най-здрав бивш пушач
Национален конкурс за най-здрав бивш пушач / Влади Владимиров, архив

Национален конкурс за най-здрав бивш пушач стартира от 1 януари 2012 г. Той е по инициатива на Министерството на здравеопазването, за насърчаване на настоящите български пушачи да станат бивши пушачи и откажат психоактивната си зависимост от тютюневите изделия.

Пушенето е признато за болест, съгласно Международната класификация на болестите, ревизия Х, код 17. Причинява над 25 други болести - злокачествени, сърдечно-съдови, респираторни и др., предизвиква лични, социални, здравно-осигурителни, културни, икономически проблеми. Всеки отказ от тютюнопушенето е крачка към неутрализирането на тези видове проблеми в живота на българските граждани.

Конкурсът е в две фази. Пушачът  подписва декларация, здравния му статус се удостоверява с документи, а в края на втората фаза специална декларация подписва и личния лекар, че пациентът му е вече непушач. Подробности на сайта на РЗИ-Кюстендил.

Предвидени са общо 15 предметни награди, за І, ІІ и ІІІ място в групите: бременни и кърмещи жени; здравни специалисти; педагози; работодатели; граждани с друго занятие. При награждаването бившият пушач ще има възможност да покаже видеоматериал до три минути, свързан с отказа му от тютюнопушене.