КАТ Кюстендил
КАТ Кюстендил
Свидетелствата за управление на моторни превозни средства (СУМПС) се издават от сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР-Кюстендил по постоянен адрес на заявителя при спазване на нормативно определени правила за необходимите документи и изисквания, се казва в уточнение от полицията на постъпилите въпроси, свързани с писмо на Демократичния съюз на българите в Босилеград, в което се твърди, че е отказано издаването на свидетелства поради две имена в личния документ. 

Шофьорски книжки се издават на лица, които са установили обичайното си пребиване в България, за това обстоятелство подписват декларация (чл.151, ал.5 от Закона за движение по пътищата). Както при първоначално издаване на свидетелство за управление, така и при издаване на ново такова, при пoдмяната му с издадено от друга държава или при придобиване на нова категория, лицето заявител следва да представи декларация, че обичайното му пребиваване не е в друга държава членка на ЕС и не е притежател на друго валидно свидетелство, издадено от държава членка на ЕС.

По смисъла на европейското и българско законодателство „обичайно пребиваване“ означава мястото, където лицето обикновено живее повече от 185 дни през календарната година.

В сектор „Пътна полиция“-Кюстендил се издават свидетелства за управление на моторно превозно средство на лица, които са установили обичайното си пребиваване на адрес в Кюстендилска област. Едно и също лице може да притежава само едно свидетелство за управление на моторно превозно средство, издадено от държава членка на Европейския съюз. При подаване на заявление за издаване на СУМПС, лицата декларират с подписа си адреса, на който обичайно пребивават - жилището, хотела, квартирата или друго място за подслон, а не по принцип - територията на държавата, в която се е установил поради лични или трудови връзки, т.е. лицето чрез подписа си декларира, че е установило обичайното си пребиваване на посочения от него адрес, който не е обвързан непременно с постоянния или настоящия му  адрес.

При съмнения или постъпили сигнали за лица, които са посочили постоянен адрес на територията на област Кюстендил, но живеят и работят извън България, а са внесли заявление за издаване на свидетелство за управление на моторно превозно средство и са подписали декларация с невярно съдържание, се правят проверки и се уведомява съответната прокуратура.

Издаването на шофьорски книжки от сектор „Пътна полиция“ на ОДМВР-Кюстендил се осъществява при стриктно спазване на европейското и българското законодателство.

Откази за издаване на СУМПС не са правени на основания, които не са предвидени в нормативната уредба, като уточняваме, че постоянният адрес на гражданите не винаги се припокрива с адреса на обичайното им пребиваване, поясняват от полицията.