Методи Чимев с мерки за населението при евентуална услужнена зимна обстановка
Методи Чимев с мерки за населението при евентуална услужнена зимна обстановка / Дарик- Кюстендил, архив

Кмета на Община Дупница инж. Методи Чимев издаде заповед за предприемане на превантивни мерки с цел осигуряване на нормално функциониране на техническата инфраструктура, снабдяването, обслужването и услугите на територията на Община Дупница и намаляване на последствията за населението при услужнена зимна обстановка.

Съгласно заповедта, според Наредбата за обществения ред и опазване на общинските имоти за общо ползване на територията на община Дупница: при снеговалеж да започне незабавно почистване на сняг и лед на улиците, площадите, тротоарите, местата за общо ползване и подходите към жилищните блокове и домовете на гражданите. С тази задача се ангжират отдел "Екология, ВТЗ, Чистота и Транспорт" към Община Дупница, фирмата сключила договор да организира снегопочистването на междуселищните пътища от четвъртокласната пътна мрежа и централните улици в населени места.

Ръководителите на ведомства, организации, стопански фирми и дружества, еднолични търговци, собственици и наематели на сгради, офиси, търговски обекти, бензиностанции и други почистват сняг и лед от прилежащите им тротоари, живущите граждани в жилищните блокове почистват от сняг и лед тротоарите и подходите към входовете и блоковете, гражданите, собственици и наематели на жилищни сгради, почстват от сняг и лед прилежащите им дворни места, кметовете и кметски наместници организират и контролират снегопочистването до фурни, магазини, обществени сгради и почистването на между отделните махали пътища, като при нужда да ползват техника от частни земеделски кооперации или други юридически лица. Съгласно наредбата управителят на ВиК-Дупница и началник-отдел "Екология, ВТЗ, Чистота и Транспорт" към Община Дупница да организира почстването и подържането на дъждоприемните шахти по уличната мрежа, директорите на детските градини, учебни заведения и детски ясли да създадат организация за нормална експлоатация на отоплителните инсталации, уреди и съоръжения и проведат инструктаж за спазване на противопожарните правила през зимния период. Разпоредено е също управителят на ВиК да създаде необходимата организация за бързо отстраняване на възникнали аварии по водопреносната мрежа, свързани с разливания, замръзвания на питейна вода върху участъците от пътната и уличната мрежа, а кметовете и кметски наместници, и управителите на фирми да организират отговорно дежурства в кметствата и фирмите при стздаване на тежка зимна обстановка и докладват на оперативен дежурен в Община Дупница за предприетите мерки за ликвидиране на последствията. Всякакви сигнали от тази област да се подават денонощни на 0701/5 92 59 и 0879 523 474